Huis verhuren

De regio Amsterdam is misschien wel de meest geliefde regio in Nederland om te wonen. Doordat er zóveel mensen in de hoofdstad willen wonen, het aanbod schaars is en leegstand van jouw woning negatieve gevolgen heeft, kan het zeer winstgevend zijn jouw huis (tijdelijk of voor onbepaalde tijd) te verhuren

Puntentelling bij verhuur huis

Bij het verhuren van je huis is het belangrijk om te kijken wat de maximale huurprijs is. De maximale huurprijs van een zelfstandige of onzelfstandige woonruimte wordt berekend door een puntentelling (woningwaarderingsstelsel).

  • Als de woning boven de liberalisatiegrens heeft mag je jouw huis verhuren op de vrije markt (vrije sector) en een markthuur gaan rekenen.
  • Heeft de woning een huurprijs onder de liberalisatiegrens dan wordt dit een gereguleerde te verhuren huis (sociale sector) met een gereguleerde huur.

Als je jouw huis wilt verhuren komen onze makelaars altijd een puntentelling doen om je maximale huurprijs te bepalen. Indien je huis niet genoeg punten heeft om in de vrije markt te mogen verhuren kunnen wij je voorzien van een maatwerkadvies waarmee je jouw huis in de vrije sector kan krijgen.

Het energielabel is een belangrijk onderdeel van het woningwaarderingsstelsel (puntentelling). Lees hier alles over in ons artikel over een energielabel.

Ik wil een puntentelling voor mijn huis aanvragen.

Huisvestigingsvergunning aanvragen bij de gemeente

Bij het verhuren van een huis met een maximale huurprijs die onder de huurgrens ligt (sociale sector) ben je volgens de Huisvestingsverordening (Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam) verplicht om een Huisvestingsvergunning aan te vragen voor de huurder van de woning.

Onze makelaars helpen je zoeken naar een geschikte kandidaat die aan de voorwaarden voldoet voor de huisvestingsverordening en zullen, namens jou, de aanvraag bij de gemeente indienen.

Help mij bij het aanvragen van een vergunning om mijn huis te verhuren.

Je huis verhuren via de Leegstandswet

Bij de verhuur van een, te koop staande, huis via de leegstandswet is de uitgebreide huurbescherming niet van toepassing. Zo kan een huurcontract via de leegstandswet met een opzegtermijn van 3 maanden worden opgezegd door de huisverhuurder, echter kan de eerste 6 maanden niet worden opgezegd.

Om je huis te verhuren via de leegstandswet moet er een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd, welke pas wordt verleend als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Onze makelaars komen graag bij je langs om te inventariseren of je in aanmerking komt voor een leegstandsvergunning en lichten je in over de fiscale gevolgen van jouw te verhuren huis via de leegstandswet.

Ik wil mijn huis verhuren via de leegstandswet.

ENERGIELABEL

Het energielabel is een belangrijk onderdeel van het woningwaarderingsstelsel (puntentelling). Een groen label kan wel 36 punten opleveren, terwijl een rood label maar 1 punt waard is. Door te investeren in energiebesparende maatregelen zou je in potentie een woning met een maximale huisverhuurprijs onder de huurgrens (sociale woning), kunnen overhevelen naar de vrije sector. Wij komen graag bij je langs om je te voorzien van een maatwerkadvies voor jouw te verhuren woning.

Het overleggen van een energielabel bij een mutatie (verkoop, verhuur) op de woningmarkt is verplicht gesteld op straffe van een boete. Wij verzorgen op zeer korte termijn een afgemeld energielabel.