Slide

Linger OG Makelaars Amsterdam

Jouw makelaar voor verkoop, aankoop, taxatie en verhuur in Amsterdam en omstreken

Voorwaarden vakantieverhuur voor woonboten

De gemeente Amsterdam behandelt vakantieverhuur op woonboten hetzelfde als vakantieverhuur in woningen. In het verleden waren de voorwaarden voor vakantieverhuur in woningen niet van toepassing op woonboten terwijl in de praktijk bleek dat veel woonboten wel worden gebruikt voor toeristische verhuur.

Handhaving

Alle woonbooteigenaren en woonbootbewoners in de stad zijn geïnformeerd middels brief over de voorwaarden voor vakantieverhuur. Het handhavingsteam dat woonfraude in woningen controleert, voert ook controles uit bij woonboten.

Voorwaarden

Toeristische verhuur op woonboten mag onder bepaalde voorwaarden. De verhuurder moet hoofdbewoner zijn en zo ook ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie. De verhuur bedraagt maximaal 60 dagen en is incidenteel. De verhuurder betaalt toeristenbelasting en de woonboot wordt niet aan meer dan vier personen tegelijk verhuurd. Bij een Bed and Breakfast gelden voor een groot deel dezelfde regels, daarnaast mag maximaal 40% van het netto vloeroppervlak van de woonboot worden gebruikt voor bed and breakfast.