Slide

Linger OG Makelaars Amsterdam

Jouw makelaar voor verkoop, aankoop, taxatie en verhuur in Amsterdam en omstreken

Veranderingen in de overdrachtsbelasting 2021

Veranderingen overdrachtsbelasting 2021

De overdrachtsbelasting is een belasting die dient te worden betaald als een huis van eigenaar wisselt. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan is de overdrachtsbelasting niet van toepassing. Voor huizenkopers heeft de veranderende overdrachtsbelasting dus veel impact. De verkoopwaarde van de te kopen woning is hierin leidend. Over een woning dient 2% overdrachtsbelasting betaald te worden. Dus stel je koopt een huis voor €350.000, dan dien je hierover €7.000 overdrachtsbelasting te betalen. Voor bedrijfsgebouwen dient vanaf heden 6% overdrachtsbelasting betaald te worden. Ga je niet zelf in de woning wonen, maar verhuur je deze? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting. In deze blog van Linger OG gaan wij dieper in op de veranderingen in de overdrachtsbelasting.

Starter? Dan betaal je vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting

Ben je tussen de 18 en 34 jaar en wil je een huis kopen? Dan betaal je vanaf januari 2021 geen overdrachtsbelasting! Hieraan zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Koop je samen met je partner een woning en is één van jullie ouder dan 35? De 35-plusser dient dan over de helft van de waarde van het huis 2% overdrachtsbelasting te betalen. Als doorstromer (dus je hebt al een woning in bezit, maar wilt een andere woning kopen) geldt dat je maar één keer gebruik mag maken van de vrijstelling op de overdrachtsbelasting. Let wel dat als je hiervoor in aanmerking wilt komen, je dus niet ouder mag zijn dan 35 jaar. Hierbij komt in april 2021 nog een extra voorwaarde bij. Vanaf 1 april geldt de vrijstelling alleen voor woningen met een aankoopsom tot €400.000.

Geen overdrachtsbelasting in de volgende gevallen

Niet in alle gevallen hoef je de overdrachtsbelasting te betalen. Zo hoeft dat bijvoorbeeld niet als jij:

– een woning hebt gekocht en deze binnen 6 maanden weer doorverkoopt, zonder hier winst op te maken.
– een woning in bezit krijgt, doordat je deze geërfd hebt.
– getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap aangaat, waardoor je mede-eigenaar bent geworden.
– en je partner uit elkaar gaan en één van de partners de woning overneemt. Let wel dat hiervoor het huis in gemeenschappelijk bezit moet zijn geweest.

Snel doorverkopen van de woning

Ben je van plan een huis te kopen of heb je een huis gekocht dat binnen 6 maanden van eigenaar is veranderd? Als aankoper van de woning ben je dan vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Het komt hierbij wel voor dat de verkoper en koper van de woning afspraken maken over wie dit belastingvoordeel ontvangt (meestal de verkoper). Wordt er winst gemaakt op de verkoop van de woning binnen 6 maanden? Dan dient er te allen tijde overdrachtsbelasting betaald te worden.

Betalen van de overdrachtsbelasting?

Het is sinds 2018 niet meer mogelijk om de overdrachtsbelasting mee te financieren. De kosten hiervan komen dus voor eigen rekening. De aangifte en betaling van de overdrachtsbelasting wordt door de Belastingdienst gedaan. De aangewezen notaris regelt deze aangifte en zal ook zorgdragen dat de overdrachtsbelasting betaald wordt aan de Belastingdienst. Goed om te weten is dat je de betaalde overdrachtsbelasting niet kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Als je gebruik wilt maken van de vrijstelling voor starters dien je de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in te vullen. Klik op de link om dit formulier te bekijken. Vul vervolgens het formulier in, onderteken deze en neem het formulier mee naar de notaris op de dag dat de woning wordt overgedragen. Het is logischerwijs geen verplichting om gebruik te maken van de vrijstelling voor starters. Ben je bijvoorbeeld van plan om voor je 35e een duurder huis te kopen? Dan kan je de vrijstelling natuurlijk beter gebruiken om later een duurdere woning te kopen en zo een hoger economisch voordeel te hebben.

Makelaarskantoor Linger OG

Heb je een vraag of wil je een huis kopen en wil je meer weten over de overdrachtsbelasting voor je te kopen woning? Vraag dan onze ervaren makelaars in Amsterdam naar deze veranderingen. Wij adviseren je graag.